EL CEBOLLÍ - PROPIETATS

PROPIETATS MEDICINALS
El cebollí és digestiu, aperitiu i antisèptic. També té reputació de ser antiescorbútic, antitussigen, cardiotònic, diürètic, expectorant, hipoglucemiant, laxant i estimulant.


USOS CULINARIS
El cebollí és una de les "fines herbes" franceses. El seu sabor, és més fi i suau que el de la ceba, realça les amanides verdes, els tomàquets, peixos marinats, potatges, llegums, truites i qualsevol recepta a base d'ou.
Les fulles s'utilitzen fresques com a condiment, aportant un deliciós toc a maioneses, salses, formatges blancs i mantegues a les fines herbes. També es poden afegir als entrepans amb enciam per realçar el seu sabor. Quan s'apliquen a sopes o guisats, s'ha de fer al final de la cocció perquè no perdin les seves qualitats organolèptiques.
A més, es poden barrejar amb la ceba, el julivert o el cerfull. Les fulles joves tenen un sabor lleugerament acre i picant, més fort que el de les fulles velles, semblant al de la ceba, amb aromes més lleugers.
Les flors es poden menjar crues en amanides o, juntament amb les fulles, formar part de mantegues a les fines herbes, així com col · laborar en la decoració dels plats.

Pel que fa a les seves qualitats nutritives, no cal dir que és baix en calories, rondant les 30 kcal. per cada 100 grams, conté un 92% d'aigua, al voltant d'un 3% de carbohidrats, un altre 3% de proteïnes i fibra. A més és ric en vitamines A, B i C, i en minerals com el calci, el potassi o el fòsfor entre altresCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada